El Museo Nacional de Arte de Cataluña organiza el XVIII curso de numismática Hispánica y en esta ocasión lo dedican a un interesante y ciertamente desconocido tema: las pellofas y plomos eclesiásticos de Cataluña y Mallorca.
El curso se impartirá entre el 26 y el 27 del corriente mes; en la Sala Mercè de la Catedral de Barcelona i Museu Nacional.
Intervendrán don Jaume Boada i Salom, don Xavier Sanahuja, doña María Clua i Mercadal, y don Xavier Jorba i Serra entre otros. Los actos concluirán con una mesa redonda moderada por don Albert Estrada Rius
El precio de matrícula es de 30 euros; 25 para alumnos, jubilados y amigos del museo.
Más información en el siguiente PDF:
http://www.museunacional.cat/sites/default/files/programa_7.pdf
y en la web del MNAC:
http://museunacional.cat/ca/pellofes-ploms-eclesiastics-un-patrimoni-numismatic-descobrir
Descripció:
XVIII Curs d’història monetària hispànicaEl curs d’aquest any està dedicat a un patrimoni numismàtic eclesiàstic molt poc conegut. Es tracta de les fitxes o getons que, amb el nom de ploms o pellofes, van ser utilitzats en el dia a dia de moltes de les comunitats religioses amb una finalitat paramonetal. Efectivament, durant segles, els canonges de les catedrals, els religiosos d’alguns cenobis i les comunitats de sacerdots beneficiats de moltes esglésies parroquials d’arreu de Catalunya van utilitzar els ploms i pellofes amb la doble finalitat de controlar l’assistència al res comunitari així com retribuir econòmicament la dedicació religiosa. D’aquesta manera, l’assistència era premiada amb el repartiment dels ploms o pellofes que s’acumulaven en mans de cadascú fins a l’acabament d’una mensualitat quan eren bescanviats per moneda corrent.
Sovint, aquestes pellofes sortien del circuït intern que les havia generat i acabaven funcionant com a signe monetari complementari a la moneda local. El curs ha permès aplegar els principals estudiosos del tema en una trobada monogràfica que facilitarà establir un estat de la qüestió des de diverses perspectives complementàries. Entre els temes que es plantejaran, està la rica iconografia religiosa i heràldica d’aquestes peces, així com els instruments de fabricació que s’han conservat i les pròpies bosses on es guardaven. També la seva documentació en els rics arxius eclesiàstics i l’atribució a determinades localitats gràcies a l’arqueologia d’algunes de les peces.
Finalment, una taula rodona ens aproparà al funcionament institucional així com a la pròpia conservació d’aquestes peces a més d’analitzar alguns exemples concrets d’aquestes emissions.
Coordinació: Albert Estrada-Rius
Conservador del Gabinet Numismàtic de Catalunya
Informació i reserves:
Gabinet Numismàtic de Catalunya
T. 93 622 03 60, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h
gnc@museunacional.cat_________________
La Página de la REVISTA OMNI: http://www.wikimoneda.com/omni/es/
La web de la base WIKIMONEDA: www.wikimoneda.com
La LIBRERÍA de numismática OMNI:
https://www.identificacion-numismatica.com/h48-librosCORREO para realizar compras: editorialesOMNI@gmail.com
OMNI en FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/OMNI-Numismatic/130275360495617?fref=ts
OMNI en TWITTER: https://twitter.com/ComunicacinOMNI
OMNI en Google+: https://plus.google.com/101948483663194039872/posts